Wijnproeven

Ik heb een aantal blogs geschreven over analytisch wijnproeven, die ik hier verzameld heb. In mijn eigen zoektocht naar het “HOE” van wijnproeven heb ik een duidelijk overzicht gemist. Ik kon geen boek of website vinden, dat me vertelde wat ik nou moest doen tijdens het proeven. Het lijkt misschien simpel dat proeven, maar als je de betekenis van het geproefde niet kent dan kan het behoorlijk ingewikkeld zijn om te weten waarop je moet letten. Eigenlijk is het in totaal een minicursus wijnproeven geworden: waar kan je op letten en wat betekent dat dan?

Intro – analytisch proeven

Iedereen kan proeven – is het lekker of niet lekker? – maar dat blijft altijd subjectief. Je kan ook objectief (analytisch) proeven, maar waar moet je dan op letten? En hoe kan je verwoorden wat je proeft? Daar heb ik mij de afgelopen jaren in verdiept…
[lees meer!]

Stap 2 – Ruiken

Ruiken vind ik zelf altijd het moeilijkste onderdeel van wijnproeven. Je steekt je neus in het glas en snuift, en snuift, en snuift… Wat ruik je nou eigenlijk? Je snuift nog eens, ergens ruik je wel iets bekends, maar wat is het? Hoe moet je het benoemen? Het doet je wel ergens aan denken, er komen allerlei herinneringen boven, er maalt vanalles door je hoofd, terwijl je blijft ruiken. Uiteindelijk mompel je iets vaags over rijp fruit en neem je snel een slok.
[lees meer!]

Droog, zoet & zuur

Hoe omschrijf je een hoeveelheid zoet of zuur en wat zegt het over de wijn? En wat is eigenlijk droog en wat is het verschil met zuur?
[lees meer!]

Tannine

Bij wijnomschrijvingen wordt nogal eens het woord tannine gebruikt, maar wat is tannine eigenlijk precies? Hoe herken je het en wat is de functie van tannine?
[lees meer!]

Wordt vervolgd…

Hier volgen de blogs totdat het verhaal helemaal compleet is. Volgende week komt hier de pagina over droog, zoet & zuur…

Stap 1 – Kijken

Wijn proeven – en eigenlijk ook gewoon wijn drinken – begint altijd met kijken. Veel liefhebbers, met én zonder veel wijnkennis en -cursussen, kijken naar hun glas en constateren hoe het eruit ziet. Punt. Zo ook ik… Maar wat zegt wat je ziet nou werkelijk over de wijn? [Lees meer!]

Stap 3 – Proeven

Over smaak valt niet te twisten? Juist wel, in de wijnwereld wordt eindeloos getwist over de smaken in wijn, over goede wijn en goede smaak. Beter gezegd: Over smaak valt EINDELOOS te twisten! Smaak is niet alleen persoonlijk, maar ook nog eens zeer complex. Maar daarom is er ook bijna geen smakelijker onderwerp te vinden om over te twisten, want tijdens de twisten moet er natuurlijk flink wat geproefd worden.
[lees meer!]

Houtrijping

Er zijn veel wijnen met een smaak die wordt veroorzaakt door rijping op houten vaten. Deze houtrijping heeft invloed op de smaak en daarom bespreek ik die hier. [lees meer!]

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s