Over mij

Roos Oomen

Gastvrouw in hart & nieren met stevige passie voor wijn.


Ik ben al lange tijd geïnteresseerd in alle culinaire zaken, waarbij wijn in mijn geval  een steeds centralere plek in is gaan nemen. Het is allemaal begonnen in 1998 toen ik in de horeca begon, waar ik met veel passie talloze wijnarrangementen heb samengesteld en geserveerd. Ik heb naar aanleiding van de groeiende interesse veel wijngebieden, -proeverijen en -beurzen bezocht en uiteindelijk verschillende wijncursussen gevolgd, wat heeft geleid tot het afronden van de Vinologenopleiding aan de Wijnacademie. Ook heb ik mijn eigen bedrijf: Comme Dieu wijnimport waarmee ik wijnproeverijen organiseer. Door mijn horeca-achtergrond heb ik mij gespecialiseerd in wijn-spijs combinaties.

Ik heb productkennis altijd belangrijk gevonden, maar mijn passie voor wijn werd pas echt aangeslingerd toen ik voor restaurant te Pas ging werken in 2006. Daar mocht ik wijnarrangementen serveren, waarbij ik achtergrondinformatie vertelde over de wijnen die ik serveerde. De kwaliteit van de wijnen en hun bijzondere achtergrondverhalen prikkelden mijn interesse.

In de jaren die volgden, ging ik eerst op wijnreis naar Chablis samen met mijn vriend, lekker kamperen op de Camping Municipal en mooie wijnen proeven. Ook bezoeken wij sindsdien tweemaal per jaar een wijnbeurs vlak onder Lille, 3 uurtjes rijden van ons huis. Daar treffen we 300 wijnboeren, die ons alles willen laten proeven dat ze maken. We hebben natuurlijk nog vele andere wijnreizen ondernomen, wijnproeverijen bezocht en zijn zelfs lid geworden van een heus wijngenootschap, waar ik inmiddels gepromoveerd ben tot Groot-Officier. Ook begonnen we zelf wijn te importeren en wijnproeverijen te organiseren.

Door al deze activiteiten nam mijn kennis toe, maar het zorgde er vooral voor dat ik erachter kwam hoe weinig ik eigenlijk weet… Ik heb de cursus SWEN-2 (wijnbrevet) gevolgd in 2011, de cursus tot Officier en Grand-Officier bij het Nederlands Genootschap van Wijnvrienden en tenslotte afgelopen jaar aan de Wijnacademie met succes de Vinologenopleiding gedaan. In deze periode heb ik veel geleerd, geproefd en vooral gepraat met anderen.

Nu, als vers “afgestudeerd” Vinoloog, wil ik graag mijn opgedane kennis van de afgelopen jaren met de wereld delen. Over wijnproeven is veel gepubliceerd, maar naar mijn mening mist er belangrijke informatie over wat je nou precies moet doen met die wijn in je mond en waar je op moet letten en waarom. Ook heb ik in mijn hoofd en mijn dikke map met aantekeningen, een behoorlijke database opgebouwd over verschillende druivenrassen. Dit wil ik graag in een kader plaatsen, zodat ook de gewone wijnliefhebbers er wat aan hebben. Geen wollige taal, ingewikkelde technische uiteenzettingen, maar een uitgebreid verhaal over mijn passie voor wijn in gewone-mensen-taal.


Diploma’s:

 • Vinologenopleiding, Wijnacademie (2013-2014)
 • Bier- en gedistilleerdbrevet (2014)
 • Grand Officier, Nederlands Genootschap van Wijnvrienden (2014)
 • Officier, Nederlands Genootschap van Wijnvrienden (2013)
 • SWEN-2 Wijnbrevet, Wijninstituut (2011)
 • SVH sociale hygiëne (2002)

 

Advertentie

2 gedachten over “Over mij”

 1. Beste Roos ,

  Even een compliment over je goed leesbare en duidelijke / informatieve schrijfstijl.
  Schrijf zelf ook regelmatig ‘luchtige’artikelen in mij Vinopedia , maar meer uit marketing oogpunt. Heb net als jij de vinologenopleiding gevolgd.Ben wel een stuk ouder ……
  Het motto ‘de jeugd heeft de toekomst ‘ is zeker ook van toepassing op de wijnhandel , ik merk dat jonge mensen heel erg geïnteresseerd zijn in wijn , maar niet zitten te wachten op veel poespas daaromheen , ik wil graag de jeugd beter bereiken/ informeren over wijn / smaak , maar zonder ingewikkelde beschrijvingen ,
  dus in moderne schrijfstijl , jij bent zo te zien nog een jonge meid , lijkt het je leuk om eens van gedachten te wisselen over het onderwerp moderne wijn/smaakbeschrijving. Ik hoor het wel , Groet en succes ,
  Dook Brormann 06 54735958

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s