Normaal gesproken zou ik vorige week een blogpost hebben gepubliceerd, maar dat ging niet door omdat ik 14 november bevallen ben van een schitterende dochter! Ik had dus even wat anders aan mijn hoofd. Die eerste avond heb ik natuurlijk wel een mooi glas bubbels gedronken, een heerlijke Sekt, met dank aan mijn zwager. Maar schrijven werd even vooruit geschoven…

Er zijn wel wat overeenkomsten tussen het krijgen van een baby en het openen en drinken van een fles wijn waar je je op verheugd hebt. Bij een baby moet je 9 maanden wachten, bij een wijn nog veel langer. De leeftijd, het etiket, de verkoopprijs, het druivenras en de wijnstreek scheppen verwachtingen. Die verwachtingen komen (lang) niet altijd uit.

Zo heeft mijn vriend in een vér, grijs verleden een keer een Chileense rode wijn gedronken die hij lekker vond. Hij was er vervolgens van overtuigd dat hij álle Chileense rode wijnen dan wel lekker zou vinden. Nou, dát viel even tegen! Hij kocht de ene na de andere fles, maar hij vond nooit meer die lekkere smaak terug. Natuurlijk is het wat naïef om te denken dat alle rode Chileense wijn hetzelfde smaakt, maar ik verbaas me er echt over hoeveel mensen dit soort assumpties toch nog steeds maken. Uitspraken als Ik hou niet van chardonnay (of juist alleen maar) of Zuid-Afrikaanse wijn is echt áltijd goed of (mijn favoriet) Duitse wijn? Dat is toch allemaal zoete troep zijn nog steeds veel gehoord.

Zelfs voor de autodidactische of geschoolde liefhebber (de expert) is het nauwelijks overzichtelijk, vooral als je buiten de veel gebaande paden wil gaan en kiest voor een onbekende wijnstreek of druivenras. Dit is natuurlijk ook juist de charme van wijn – die diversiteit, die complexiteit – maar het kan soms dus ook flink tegenvallen!

Ook kan de prijs van de fles, de verkoper of de plaats van aankoop de verwachtingen flink opdrijven. Tijdens je vakantie smaakt de meeste wijn fantástisch, vooral als je het bij de boer zelf hebt gekocht. Thuis valt het vaak vies tegen. Ook kan een verkoper een wijn flink de hemel in prijzen en zo de verwachtingen enorm hooggespannen maken. En natuurlijk kan een dure fles wijn nooit vies zijn, die moet wel geweldig smaken! Toch? Al met al nogal wat verwachtingen die niet uitkomen…

Als je een baby krijgt, denk je vooral aan de leuke dingen, maar er zijn heel wat dingen die je nog niet weet. En gelukkig maar! De slapeloze nachten, de huiluurtjes – jemig, wat duurt een uur dan lang! -, krampjes, tandjes, het uittesten, de peuterpubertijd… Af en toe kan je je kind wel achter het behang plakken! En dan heb ik het nog niet eens over de discussies met je partner en de twijfels of je het wel goed doet.

MAAR!

Natuurlijk zijn er fantastische wijnen die alle verwachtingen te boven gaan. Die geweldige fles die je zo lang hebt bewaard voor een speciaal moment, die bijzondere ontdekking in een goed restaurant en natuurlijk dat pareltje dat je tijdens je vakantie (of wijnreis) per ongeluk ontdekt!

Tijdens de zwangerschap ben je in blijde verwachting, je gaat een kindje krijgen en fantaseert over de leuke dingen die gaan komen. Al die eerste keren: de eerste lach, de eerste stapjes, de eerste kerst, de eerste woordjes… En dan wordt je kindje geboren en overtreft al je blijde verwachtingen. Het woord “blijde” is een beetje een understatement.

En dat is reden genoeg om niet te stoppen met het steeds weer proberen van nieuwe wijnen en het blijven hopen op dat ene pareltje. En natuurlijk waarom je na een eerste ook nog een tweede kindje krijgt. Zo is mijn tweede dochter weer een prachtig kindje en ik kan niet wachten op de ontdekkingstocht die nu begint om haar te leren kennen. PROOST!

Advertentie