Tags

, , , , ,

Zoals de meeste mensen heb ik een hekel aan mensen die te pas en te onpas vakjargon gebruiken, vooral als zij de indruk wekken dat enkel en alleen te doen om te pochen, om te laten zien dat zij er écht wat van weten en dus beter zijn dan jij! Het schijnt dat ik daar erg gevoelig voor ben en dat ik snel het idee heb dat mensen denken dat ze beter zijn dan ik. Noem het een minderwaardigheidscomplex in combinatie met bewijsdrang… Maar! Dat neemt niet weg dat ik er een enorme hekel aan heb.

Dat gezegd hebbende: toen ik aan dit blog begon, liet ik dit stuk aan mijn zusje lezen, zodat zij suggesties ter verbetering kon doen. Ik had haar uitgekozen omdat ze kritisch kan (en durft) te zijn, zelf ook stukjes schrijft die soms gepubliceerd worden en omdat ze – ondanks haar interesse – bar weinig van wijn weet. Het leek mij een perfecte combinatie om mijn proeflezer te zijn. Terwijl ik met mijn neefje – haar zoon – zat te spelen, las zij mijn blog door. Telkens kwam ze met vragen over de betekenis van woorden: zogenaamd wijnjargon. Deze “taal” is mij blijkbaar zó eigen geworden dat ik het steeds gebruik, ook al is dat absoluut niet de bedoeling.

Zij onderstreepte deze “moeilijke woorden” en ik ging vervolgens aan de slag om de woorden eruit te halen. Mijn blog is immers bedoeld voor alle lezers en ik wil juist geen onbegrijpelijke wollige taal of vakjargon gebruiken. Ik wil dat iedereen mijn blog met veel plezier kan lezen en vooral niet het idee krijgt dat ik probeer te etaleren wat ik allemaal wel niet weet en hoe goed dat wel niet is. En al helemaal niet door het gebruik van jargon!! Maar al doende leert men: je ontkomt er niet aan, is mijn droevige conclusie. Ik heb natuurlijk geprobeerd er zoveel mogelijk uit te halen, maar sommige woorden moet je gewoon gebruiken.

Wijngekken onderling

Er zijn wel goede redenen te bedenken waarom mensen binnen hun eigen vak onderling gebruik maken van vakjargon. Het is namelijk zowel efficiënter als effectiever. Het is efficiënt omdat de ander gelijk weet wat je bedoelt. Als er een beter, treffender woord was geweest dan was dát woord wel het jargon geworden. De reden dat de term bestaat is vanwege de efficiëntie ervan. Je hoeft niets meer uit te leggen…

Doordat de ander meteen begrijpt wat je bedoelt kan je niet alleen sneller, maar ook béter tot de kern komen. Doordat de termen zo treffend zijn, kan je jezelf exacter uitdrukken en het gesprek tot een hoger niveau brengen. Dit is natuurlijk zeer effectief.

Kliekjesvormerij

Het is alleen zo jammer dat er ook mensen zijn die wijnjargon gebruiken om de verkeerde redenen, namelijk als vorm van snobisme, om erbij te horen of om indruk te maken. Nou, dan heb je aan mij de verkeerde. Zelfs als het gaat om het gevoel van saamhorigheid – klinkt goed toch? – vind ik het kliekjesvormerij waar ik niets van wil weten. Wijn is om van te genieten met mensen die je leuk vindt, niet met mensen die er verstand van hebben. Vind je het lekker? Dan is de wijn goed, zo simpel kan het soms gewoon zijn!

Ik was tot een paar dagen geleden nog was vastbesloten om deze blogpost nóóit te schrijven: ik ben geen wijnsnob, gebruik geen jargon, ik hoorde daar niet bij. Desalniettemin ben ik recentelijk dus tot de conclusie gekomen dat je er helaas niet aan ontkomt, daarom maak ik hieronder tóch maar een lijstje met termen en wat het betekent. Sorry, bij deze bied ik mijn excuses aan, ik gebruik jargon bij niet-vakgenoten, helaas…

Woordenlijst

Anthocyanen – de kleurstoffen in de schillen van (blauwe) druiven

Depot – bezinksel in de wijn

Vinificatie – het wijnmaakproces dat duurt van de pluk van de druif tot en met de botteling van de wijn

Viscositeit – de dikte van een vloeistof, de mate waarin hij stroperig is


 

Dit alfabetische lijstje vul ik aan wanneer ik weer een term heb gebruikt waar ik niet onder uitkwam. Het is dus een groeiende database, hopelijk niet té hard groeiend…

Als je in mijn teksten onverhoopt nog vaktermen/jargon tegenkomt die hier niet vermeld staat, laat mij dat dan weten zodat ik de lijst in elk geval compleet kan maken.

Advertentie