Tags

, , , , , , ,

Ruiken vind ik zelf altijd het moeilijkste onderdeel van wijnproeven. Je steekt je neus in het glas en snuift, en snuift, en snuift… Wat ruik je nou eigenlijk? Je snuift nog eens, ergens ruik je wel iets bekends, maar wat is het? Hoe moet je het benoemen? Het doet je wel ergens aan denken, er komen allerlei herinneringen boven, er maalt van álles door je hoofd, terwijl je blijft ruiken. Uiteindelijk mompel je iets vaags over rijp fruit en neem je snel een slok.

Meestal ging het bij mij zo, nou heb ik ook geen goede neus, maar ik dúrfde vooral ook niet. Bang om het verkeerde te zeggen.

Iedereen heeft z’n eigen associaties en dat is bij wijnproeven nou eenmaal heel duidelijk onderdeel van het ritueel. Sommige mensen zeggen heel stellig dat ze er bepaalde dingen in ruiken, maar het zit er niet werkelijk in, vergeet dat niet! Laat je niet van de kaart brengen door dit soort mensen, het is alleen hún associatie met deze geur. Als jij een andere associatie hebt, is dat niet fout.

Waar de meeste mensen het over eens zijn, is de meest dominante geur die een wijn heeft. En die is heel makkelijk te vatten in een paar categorieën, waarvan de belangrijkste: fruit, bloemen, kruiden, aarde, hout, mineralen, chemisch. Als je je neus in het glas stopt en je ruikt, wat komt er dan als duidelijkste naar voren?

Als je de wijn door het glas walst en je ruikt dan nog eens, blijft de geur dan hetzelfde? Of verandert de geur?

Wat zegt de geur eigenlijk over de wijn?

Druif

Het eerste wat de geur je kan vertellen is of je met een (uitbundig) aromatisch druivenras te maken hebt of met een ingetogen druivenras, qua aroma dan. Wanneer je de druivenrassen goed kent, kan je er op basis van de hoeveelheid geur al een deel van de druivenrassen afstrepen. Dus heeft de wijn veel of weinig geur?

Vinificatie

De geur kan je soms wat vertellen over de vinificatie van de wijn, oftewel hoe de wijn gemaakt is. Heeft de wijn op hout gerijpt, dan kom je vaak vanille, geroosterde tonen of houtgeur tegen in de neus. Is hij reductief gemaakt (dat is zonder aanraking met zuurstof, meestal in roestvrijstalen tanks) dan zal het fruitaroma overheersen. Sommige wijnen rijpen lang op het afgestorven gist, dit heet “sur lie”, dan kan er een gist- of zuiveltoon in de wijn aanwezig zijn.

Leeftijd

Jonge wijnen ruiken meer naar fruit, terwijl oudere wijnen door de rijping andere geuren vertonen.

Stijl

Tenslotte kan de geur je iets vertellen over de stijl van de wijn. Wijnen uit de zogenaamde nieuwe wereld ruiken vaak uitgesproken naar fruit of juist naar hout en hebben meestal ook iets meer aroma. Europese wijnen zijn qua stijl vaak wat ingetogener. Wees hier wel heel voorzichtig mee, het is zeer verraderlijk, want er zijn natuurlijk uitzonderingen en de hoeveelheid aroma is ook erg druivenras-afhankelijk.

Advertentie