De eerste wijnmaker die ik aan jullie voor wil stellen is: Valdecuevas, dit ambachtelijke wijnhuis in Rueda barst van ambitie en specialiseert zich in het maken van zuivere, frisse, fruitige witte wijnen. Wie zijn zij? Lees het hier:Kop artikel

Val•de•cuevas betekent letterlijk Vallei van grotten, sinds de oudheid gebruikt om wijnen te bewaren en te koelen. Deze koeling is essentieel om de verfrissende wijnen te maken waarin dit wijnhuis is gespecialiseerd. Familie Martín combineert de traditionele kennis en geheimen van het wijnmaken van Rueda met state of the art technieken. Het beste van beide werelden, zou je kunnen zeggen.

De 100 hectare wijngaard is gelegen in de Gouden driehoek van D.O. Rueda, [tussen de dorpen La Seca, Serrada en Rueda] gezegend met een bodem rijk aan kiezel. Op deze bodem groeien de beste druiven van Rueda, maar bij Valdecuevas doen ze nog een stapje extra om de beste kwaliteit van de wijnen te garanderen. De familie draagt constante en persoonlijke zorg voor de wijngaard, hard werk het hele jaar door. In de kelder vinificeren ze de druiven van elk perceel individueel in kleine vaten en barriques van het beste Franse eikenhout.

Hun passie voor en toewijding aan kwaliteit blijft niet onopgemerkt. De jaargangen 2013 en 2014 hebben verschillende medailles gekregen: goud voor de Flor Innata en zilver voor de Verdejo op het Wereldconcours van Brussel 2015 (Concours Mondial de Bruxelles), drie gouden medailles bij de Berliner Wein Trophy 2015, 92 punten in de Gilbert & Gaillard wijngids, en werd geprezen in Decanter. De familie Martín kweekt hoge verwachtingen voor de oogst van 2015 nu ze worden beschreven als een benchmark voor kwaliteit, ambacht en authenticiteit in de sector.

AntonioWijnmaker

In de kelder is aan het oenoloog Antonio Nieto om te vinificeren, meten, blenden en proeven. En proeven. En proeven. Tot de wijn perfect is. Hij maakt vier verschillende witte wijnen, allemaal van de Verdejo druif.

Antonio is een echte vakidioot, die alles aan het wijn maken fantastisch vindt:

elk seizoen heeft zijn eigen magie

Zijn favoriete moment van het jaar is de oogst, omdat dat het doel is van het buitenwerk. Dit is het eind en de opbrengst van een jaar noeste arbeid. Maar het is niet alleen een eind, het is ook het begin van een nieuwe vintage (wijnjaargang). Dit is het moment dat de wijn is geboren, en het is aan hem om hem goed op de voeden.

Deze wijnmaker in hart en nieren luistert graag naar muziek, van klassiek tot modern. Maar het allerliefste traint hij zijn smaakpapillen, zelfs als hij thuis is. Dan kookt hij met de olijfolie die dit wijnhuis produceert en kiest dan de beste wijn voor een perfecte wijn-spijscombinatie.

Wijnen

Valdecuevas produceert uitsluitend witte wijnen, allemaal verfrissend, fruitig en vol karakter. Daarin zijn ze allemaal hetzelfde, maar ook zo verschillend tegelijk:

Valdecuevas Verdejo

De eerste wijn die ze ooit maakten was de Valdecuevas Verdejo, van 100% Verdejo, die de traditie van Rueda als wijnregio tot uitdrukking brengt. De druiven groeien op de oudere en minder productieve wijngaarden om de intensiviteit en de hoge kwaliteit van de wijn zeker te stellen. Gecontroleerde gisting om de frisheid te bewaren en gerijpt op de lie om deze onderscheidende, doch karakteristieke Verdejo Valdecuevas te creëren. Heel soepel mondgevoel, in balans, aanhoudende lange frisheid.

Flor InnataWijnen

Flor Innata is gemaakt van 90% Verdejo en 10% Sauvignon Blanc, het is een blend van duiven van verschillende percelen, die direct rond het wijnhuis liggen. Met de Flor Innata zoekt Valdecuevas de balans tussen klassieke en moderne Verdejo-stijlen, met tonen van tropisch fruit en zeer aromatische intensiteit. Hij kreeg de medaille voor de beste witte wijn op de Champions Wijncompetitie 2015.

Valdecuevas fermentado en barrica (houtgerijpt)

De beste wijn tot nu toe is de Valdecuevas fermentado en barrica 2013. Gilbert & Gaillard prezen deze wijn met 92 punten in de prestigieuze wijngids (2015 editie). Dit is de hoogste score van alle Rueda wijnen en deze editie, wat bevestigt dat het een van de beste wijnen in zijn categorie is.

Valdecuevas fermentado en barrica is gemaakt van 100% Verdejo, 7 maanden op de lie gerijpt in vaten van Frans eiken. De druiven worden handmatig geselecteerd op de optimale rijpheid voor de meest aromatische expressie.

Diwine

De nieuwste wijn die ze bij Valdecuevas maken, is iets unieks. Het is een lichtbruisende wijn (frizzante), gemaakt van het sap van gedeeltelijk vergiste Verdejo druiven. Om deze wijn te maken, stoppen ze de gisting vroegtijdig. Het resultaat is een verfrissend, bruisend drankje met een laag alcoholpercentage en zoetheid van de eigen natuurlijke suikers, die perfect gebalanceerd is door de zuurgraad.

Olijfolie

Naast de wijngaard hebben ze ook een olijfboomgaard van 140 hectare, waar ze hun smakelijke olijfolie maken. De toewijding en passie die ze tonen bij het wijn maken, valt ook op bij de productie van hun olijfolie. Om totale controle te hebben op het gehele productieproces, hebben ze hun eigen oliemolen gebouwd, midden in de olijfboomgaard. Alleen zo kunnen ze de kwaliteit garanderen door oxidatie te voorkomen, omdat ze de olie kunnen persen zodra de olijven geplukt zijn.

Toekomst

Over vijf jaar wil Valdecuevas nog steeds aan de top van de wijnmakers in Rueda staan. Ze hebben de ambitie om de allerbeste wijn ooit te maken, gemaakt van Verdejo. Misschien met een vleugje Sauvignon Blanc en subtiele houttonen van Frans eiken, een “special cuvée”.

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit wijnhuis? Wil je deze wijnmaker ontmoeten en samen zijn fruitige en bijzonder verfrissende wijnen uit Rueda proberen? Kom dan naar de Wijnmarkt proef het zelf!

Koop je kaartje via onze website de-wijnmarkt.nl

Advertentie WL II

Advertentie