De derde wijnmaker die ik aan jullie voor wil stellen is: Domaine Bliemerose, dit ambachtelijke, biologische wijnhuis in de Elzas werkt met het hart en specialiseert zich in het maken van gerijpte witte wijnen. Wie zijn zij? Lees het hier:

bliem bannerPassie & Sensualiteit

De wijnmakers van Domaine Bliemerose hebben een grote passie voor het maken van originele, sensuele wijnen. Maar je moet geduld oefenen om de volledige ervaring van hun sensuele wijnen te kunnen genieten: Bliemerose is namelijk gespecialiseerd in wijnen die goed ouderen. Ze maken wijnen die je kunt met gemak 20 jaar kunt bewaren. Met de eerste jaargang die in 2003 op het domein gebotteld werd, was een traditie geboren, want zelfs die eerste wijn al een gegarandeerde houdbaarheid van 15 jaar.

Waar kcarmelle vignessuiteomt al die passie vandaan? En wat nog belangrijker is, waar leidt het toe? Domaine Bliemerose heeft een rijk wijnbouwverleden, dat drie generaties teruggaat. Dus je zou kunnen zeggen dat het hen in het bloed zit. Wijnmakers Christohe Maetz en Carmelle Simon-Maetz combineren internationale en technische expertise met natuurlijk (biologisch) werken om een elegante, evenwichtige wijnen te produceren. Voor hun wijnen maken ze gebruik van zeven lokale druivensoorten, die allemaal op hun eigen manier excelleren in de Elzas.

Het wijnhuis

Domaine Bliemerose is 17 hectares groot en ligt in de Elzas, wijnregio in het noorden van Frankrijk, vlakbij de Duitse grens. Het unieke microklimaat maakt wijnen bijzonder. De Vogezen beschermen de wijngaarden van de koude wind vormen het westen en houden de wolken weg. Het is heerlijk zonnige een behoorlijk warm in de Elzas. Wijnen die goed rijpen zoals Domaine Bliemerose produceert, zijn niet typisch voor de Elzas.

Maar de uitdaging om ietpressoir bougiess unieks te doen loont: bijvoorbeeld, in 2003 en 2004 ze medailles van Decanter gewonnen, organisator van ’s werelds grootste en meest invloedrijke wijnconcours.

De wijngaarden strekken zich uit over een kalkachtige kleigrond met percelen gelegen in verschillende districten: Rosheim, Boersch en Bischoffsheim.

Door de verkaveling van de wijngaarden Bliemerose profiteert van een buitengewone verscheidenheid aan terroirs. Elke wijngaard heeft zijn eigen kwaliteiten en matcht het beste met een andere set druivensoorten. De druivensoorten die ze verbouwen op deze percelen zijn zowel beroemde als minder bekende rassen uit de Elzas. Maar ze zijn stuk voor stuk regionaal en typisch voor deze streek: Gewurztraminer, Muscat, Pinot Auxerrois, Pinot Gris, Pinot Noir, Riesling en Sylvaner.

Met al die druivensoorten en terroirs om uit te kiezen, selecteren ze zorgvuldig de perfecte combinatie voor hun wijnen, om voor de Bliemerose sensualiteit te zorgen.

rose rosheim lumiere1What’s in a name?

Bliem betekent bloem in Alsacien (Elsaziaans?), en hiervoor hebben ze gekozen voor de naam en het etiket, omdat het verwijst naar de florale aroma’s in de wijn. Het wijnhuis is gelegen in Rosheim, wat betekent “De Stad van de Roos”.

En hoe staat het met de wijnen? Domaine Bliemerose staat voor onderscheid, uitmuntendheid, kwaliteit, de natuur en menselijkheid. Elk van hun wijnen, of ze nu gerijpt in eiken, roestvrij staal of in de fles, heeft zijn eigen onderscheidende karakter.

De natuur is een centraal element in de wijn ideologie van Domaine Bliemerose. De wijnmakers respecteren de natuurlijke balans van de wijnstok en het terroir door biologisch te werken. Ook voegen ze geen (chemische) gisten toe, maar maken ze alleen gebruik van autochtone en inheemse gisten. Ze gebruiken ook geen “wijnkelder -toevoegingen”, zoals verrijking, verzuring, verzoeting, of chemische producten. Dit leidt ertoe dat de wijnen van jaar tot jaar zeer verschillend zijn. Zo kan je het natuurlijke jaar, de geschiedenis van de druiven als het ware, terugproeven in de wijn.

Wat de toekomst betreft, Bliemerose werkt vooral intuïtief. Ze kunnen de toekomst niet voorspellen. Zij wachten elk jaar af wat het te bieden heeft en te spelen hier op in, ze volgen daarbij hun gevoel. In de toekomst kijken Christophe en Carmelle er naar uit om zichzelf en hun klanten te verrassen.

Ben je benieuwd naar dit bijzondere wijnhuis? Wilt u deze wijnmakers ontmoeten en al hun sensuele, gerijpte wijnen proeven? Kom naar de Wijnmarkt (klik hier) en probeer het zelf!

Advertentie