Ik stel je voor aan Weingut Lorentz, een gepassioneerde en veel geprezen wijnmaker uit de zuidelijke Landau -onderdeel van de Pfalz, het grootste wijngebied van Duitsland-. De geheimen van het wijnmaken worden in dit familiebedrijf al vanaf 1605 doorgegeven aan de volgende generatie wijnmakers. Deze bijzonder lange historie levert een bijzonder wijnhuis.

DSC06673(1)Het begon voor de huidige generatie,  Fabienne en Markus Lorentz, in 1985 met een Muller Thurgau. In de jaren tachtig een enorm succesvolle druif, maar al snel gingen ze op zoek naar iets eigens, iets onvergelijkbaars. Dit vonden zij in twee authentiek Duitse (en Zwitserse) druivenrassen: Dunkelfelder en Cabernet Blanc. Beiden zeer fris, fruitig en echte krachtpatsers. Toch laten deze wijnen zich goed vinificeren en kunnen ze alle smaakrichtingen uitgaan als ze zorgvuldig worden behandeld in de kelder.

Volgens Fabienne en Markus Lorentz is het mooiste moment in het wijnjaar zonder twijfel de oogst in augustus en september. “Daar wordt zichtbaar wat de wijn in zijn mars heeft. Vaak is dat een moment van vreugde!

Het grootste succes tot nu toe werd geoogst met hun droge, op eiken vaten gerijpte Dunkelfelder van 1997 en de witte dessertwijn Huxelrebe Auslese van 2015. Deze laatste nemen zij ook mee naar de Wijnmarkt en kun je daar dus zelf proeven.

Kwaliteit, prijs & authenticiteit

De passie voor wijn is meteen duidelijk bij Weingut Lorentz, alleen al door de eigen historie. Het wijnmaken is letterlijk met de paplepel ingegoten. Fabienne en Markus Lorentz maken wijn vanuit een visie: hoge kwaliteit staat op nummer 1,DSC06226(1) maar daarbij vormen authenticiteit en betaalbaarheid de basis. De kwaliteit is gebleken toen de familie Lorentz in 2007 de meeste medailles van de hele Landau won. Authenticiteit zie je terug in de typisch Duitse druivenrassen waarin het karakter van de streek goed naar voren komt: gul, vriendelijk en krachtig.

Vernieuwend & onvergelijkbaar

Het assortiment blijft al jarenlang grotendeels gelijk, zo verbeteren ze hun kwaliteit en specialiseren zij zich in hun eigen wijnen, al zijn er de laatste jaren een paar mooie mousserende wijnen (Sekt) en een rosé bijgekomen. Daarnaast is er ruimte voor innovatieve uitstapjes. Zo oogstten ze in 2010 een Cabernet Blanc Eiswein: de eerste wereldwijd!

Vernieuwing en verbetering spelen dus een belangrijke rol bij Weingut Lorentz. Niet alleen introduceren zij nieuwe wijnen, ze richten zich ook op andere producten. Ze maken bijvoorbeeld ook een alcoholvrije wijn: de Caberlino. En, nog veel bijzonderder, een Barrique wijn-jelly.

GastvrijDSC08049(1)

Weingut Lorentz is ook een fantastische bestemming voor een wijnvakantie: met warme gastvrijheid ontvangen Fabienne en Markus Lorentz hun bezoekers. Ze hebben zelfs mooie vakantiewoningen en kampeerplekken om na een goede slok wijn heerlijk te ontspannen.

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit wijnhuis? Wil je deze wijnmaker ontmoeten en samen hun bijzondere wijnen proeven? Wil je wel eens een Cabernet Blanc of Dunkelfelder proberen? Kom dan naar de Wijnmarkt proef het zelf!

Advertentie