Tags

, , , ,

Zelf heb ik veel moeite gehad om de verschillende druivenrassen en hun onderscheidende karaktereigenschappen te onthouden. Toen ik net geïnteresseerd was in wijnen en dus nog geen planken vol had staan met wijnboeken en geen cursus had gevolg, kortom: toen ik zelf nog de gemiddelde wijnliefhebber was en wijn gewoon lekker vond zonder daar al te veel research aan te wijden, duizelde het me (te) vaak.

Om in de enorme veelheid van druivenrassen een beetje orde te scheppen in mijn hoofd, maakte ik van elke druif een karakteromschrijving, alsof het om een mens ging. Zo was bijvoorbeeld de cabernet sauvignon de machoman met stoere tannines, was gewürztraminer de geparfumeerde tante en sangiovese de elegante, modieuze Italiaan. Deze karakteromschrijvingen breidden zich langzaam uit tot volwaardige karakters, die een rol in een boek of film zouden kunnen spelen, druiven met een eigen verhaal als het ware…

Ook kwam er natuurlijk steeds meer informatie bij en deze informatie kon ik koppelen aan de karakters. Er ontstond langzaam een kader, waarin ik de druiven en hun smaken kon plaatsen, waardoor ik het veel beter kon onthouden allemaal. Ook kon ik daardoor steeds makkelijker onthouden wat ik zelf nou lekker vind, maar ook voor de mensen om me heen kon ik beter onthouden waar ze van houden. In het restaurant waar ik werkte, kon ik dit bij de vaste gasten goed toepassen en ook het maken van wijn-spijscombinaties ging op deze manier steeds makkelijker. Het was alsof het om matchmaking van liefdeskoppels ging: Past het karakter van het gerecht bij het karakter van de wijn? Zitten ze op één lijn of vullen ze elkaar juist aan, wat is een spannende combinatie?

De karakteromschrijvingen wil ik graag via dit blog met de wereld delen. Misschien heeft iemand anders er nog wat aan… en anders heb ik mijn hersenspinsels in elk geval een keer gestructureerd op “papier” gezet. In de komende blogs schrijf ik daarom elke keer over één druif. Wordt vervolgd…

Advertentie