Tags

, , , , ,

Iedereen kan proeven – is het lekker of niet lekker? – maar dat blijft altijd subjectief. Je kan ook objectief (analytisch) proeven, maar waar moet je dan op letten? En hoe kan je verwoorden wat je proeft? Daar heb ik mij de afgelopen jaren in verdiept en hier deel ik mijn ervaringen…

Mensen die mij van vroeger kennen, zullen erg verbaasd zijn dat juist ík een stukje schrijf over proeven. Als kind durfde ik namelijk niets te proeven en ik lustte ook bijna niets. Hoe dat zo is gekomen weet ik niet, want het was vóór mijn vroegste herinneringen. Ik weet alleen maar dat ik niets lustte en dat ik niet bereid was iets nieuws te proeven. Dan kan het ook niet tegenvallen, lekker veilig! Maar als volwassene heb ik geleerd dat je dan ook heel veel mooie dingen mist.

Over wijnproeven is veel gepubliceerd in wijnboeken en de media, maar dat gaat altijd over de voorwaarden, zoals een goed glas en een geurvrije omgeving, óf over hoe je het aan kan pakken: kijken, ruiken, proeven. Wat ik héél erg gemist heb in mijn eigen zoektocht en leerproces is informatie over wat je nou doet met die wijn in je mond. Waar moet je nou precies op letten en (vooral) waarom?

Toen ik nog een beginnende wijndrinker was, niet zo heel lang geleden, heb ik daar lang naar gezocht, maar helaas niets gevonden. Dus nu ik zelf wat meer geoefend ben, wil ik delen wat ik daarover tot nu toe geleerd heb. Hieronder een korte samenvatting, in mijn volgende blogs ga ik ik dieper in op verschillende elementen.


Kijken

Witte wijn: Het belangrijkste dat je kan zeggen, gaat over de kleur. Over het algemeen geldt: hoe bleker hoe jonger, hoe geler hoe ouder.

Rode wijn: Je kijkt naar de kleur en de concentratie.
Kleur: over het algemeen geldt: hoe paarser hoe jonger, hoe bruiner hoe ouder.
Concentratie: loopt van doorschijnend (helder), via diep, naar ondoorschijnend.

Ruiken

Probeer een algemene indruk van de wijn te krijgen en benoem dit in algemene termen, dus heeft hij veel of weinig geur en ruikt hij bijvoorbeeld naar:

  • fruit, bloemen, kruiden, aarde, dieren, hout, mineralen, chemisch?

Proeven

Met de wijn in je mond kan je letten op:

  • hoeveel zuur, zoet en bitter heeft de wijn?
  • smaakt hij naar: fruit, bloemen, kruiden, aarde, dieren, hout, mineralen, chemisch?
  • is de wijn uitgesproken fruitig en welke fruitsoorten proef ik?
  • (alleen voor rode wijn) heeft de wijn veel of weinig tannine?
  • heeft de wijn veel of weinig alcohol?
  • wat is het meest opvallende aan de wijn?
  • blijft de smaak lang hangen?

Als je deze punten aanhoudt, dan heb je een wijn analytisch geproefd. Het moeilijkste is niet om de wijn te proeven, dat kan iedereen! Het benoemen van wat je proeft, dat is de kunst. Maar maak je vooral niet te druk, als je vaak genoeg oefent, het liefst in goed gezelschap, dan word je vanzelf beter!

In mijn volgende blogs zal ik wat dieper ingaan op de verschillende aspecten van het proeven, zodat je ook weet hoe je bovenstaande elementen (zoet/zuur, fruit, tannine, etc.) herkent, waarom je erop kunt letten en wat het constateren ervan betekent. Zo hoop ik uiteindelijk een compleet beeld te scheppen van de kunst van het proeven van wijn.

Advertentie