Tags

, , , , , , , , , , ,

Wijn proeven – en eigenlijk ook gewoon wijn drinken – begint altijd met kijken. Veel liefhebbers, met én zonder veel wijnkennis en -cursussen, kijken naar hun glas en constateren hoe het eruit ziet. Punt. Zo ook ik… Maar wat zegt wat je ziet nou werkelijk over de wijn?

Allereerst wordt dit algemeen beschouwd als de meest onbelangrijke stap van het wijnproeven. Het kan een nuttige bijdrage leveren als je blind gaat proeven, maar eigenlijk is het meer een eerste indruk en een ondersteuning van alles wat je ruikt en proeft. Zelden kan je een wijn alleen op het aanzicht benoemen, maar soms kan het wel ervoor zorgen dat je een aantal dingen kan uitsluiten. Een ondersteunende stap dus.

Alhoewel het verhaal gaat over een bekende négociant (inkoper) in Bordeaux, die de tuinmuur tegenover zijn kantoor wit heeft geverfd. Telkens als hij meerdere wijnen ter beoordeling kreeg, ontkurkte hij de flessen en smeet van elke wijn een glas tegen de witte muur. De wijn die de donkerste vlekken op de muur veroorzaakte, kocht hij. Deze excentrieke methode is echter een zeldzaamheid…

Kijken begint met het schuin van je af houden van je glas, het liefst tegen een witte achtergrond. Vooral in de rand van de wijn zijn verschillende tinten te zien. Bovendien kan je op deze manier goed de concentratie (intensiteit) van de wijn beoordelen. Daarna kan je de wijn licht in het glas laten walsen om de viscositeit (stroperigheid) te zien. Je kan kijken naar de volgende facetten:

Witte wijn

Kleur

  • In z’n algemeenheid: Hoe bleker hoe jonger, hoe geler hoe ouder. Bijbehorende, veelgebruikte termen:
    • Kleurloos, groengeel, bleekgeel, lichtgeel, strogeel/goudgeel, amber.
Kleuren witte wijn volgens Wine Folly

Kleuren witte wijn volgens Wine Folly

Belletjes

  • Veel belletjes duidt op een (licht) mousserende wijn, een klein stroompje belletjes bij het inschenken dat (snel) weer verdwijnt kan duiden op bepaalde druivenrassen of op hele jonge wijn.

Viscositeit (stroperigheid – zie mijn post over wijnjargon)

  • Blijft de wijn aan het glas hangen? Als er een soort ring ontstaat aan de bovenkant wanneer je de wijn door het glas walst en de druppels lopen er langzaam uit naar beneden, dan noemen ze dat de tranen of benen van de wijn. Dit duidt op een hoge viscositeit, over het algemeen veroorzaakt door suiker of alcohol. Oftewel, als de ring langer blijft staan, heb je waarschijnlijk te maken met een wat zoetere wijn of een wijn met een hoog alcoholpercentage.

Rode wijn

Kleur

  • In z’n algemeenheid: Hoe paarser hoe jonger, hoe bruiner hoe ouder. Er zijn natuurlijk druivenrassen die eerder verkleuren dan anderen en vinificatie (wijnmaakproces – zie mijn post over wijnjargon) speelt ook een rol. In het proces kunnen de kleuren als het ware gefixeerd worden, door bijvoorbeeld houtrijping, waardoor de wijn langzamer bruin kleurt. Of de wijn verkleurt al tijdens het proces door bijvoorbeeld blootstelling aan zuurstof. Bijbehorende, veelgebruikte termen:
    • Paars, robijnrood, granaatrood, baksteenrood, taan (bruinig).
Kleuren rode wijn volgens Wine Folly

Kleuren rode wijn volgens Wine Folly

Concentratie

  • De concentratie zegt iets over het druivenras en de vinificatie. Een druivenras met veel anthocyanen (kleurstof in de schil – zie mijn post over wijnjargon), zoals syrah, malbec, cabernet sauvignon, geeft automatisch een wijn met meer concentratie dan een druivenras met weinig anthocyanen, zoals pinot noir, grenache en nebbiolo.
  • Lange schilweking zorgt voor een hogere concentratie, maar ook andere onderdelen van de vinificatie kunnen de concentratie beïnvloeden, teveel om op te noemen. Het is dus, zoals eerder gezegd, slechts een ondersteunende kwaliteit. Bijbehorende, veelgebruikte termen:
    • Helder, bijna doorschijnend, diep, zeer diep, ondoorschijnend.

Viscositeit

  • Een hoge viscositeit wordt over het algemeen veroorzaakt door suiker of alcohol. Bij een rode wijn heb je waarschijnlijk te maken met een wijn met een hoog alcoholpercentage.

Depot (bezinksel – zie mijn post over wijnjargon)

  • Er kan bezinksel in de wijn zitten. Dit is niets ernstigs en het kan wijzen op een ongefilterde wijn, maar meestal zijn het gewoon de vaste stoffen die achterblijven na een tijd van rijping.

Kijken is leuk, maar het zegt alleen bij zeer opvallende zaken écht iets over de wijn. Dus gaan we snel door naar de volgende stap: Ruiken!

[Volg mijn blog met Bloglovin]

Advertentie